11 Mart 2014 Salı

MASAL BU YA.....

MASAL BU YA…
Bir sabah uyanmışsınız çizgi film kahramanlarının süslediği nevresimlerinizin içerisinde ya da arabalı bir yatakta tepenize dikilmiş olan küçük oğlunuz tıpkı sizin onu uyandırdığınız gibi  size seslenmekte: haydi servisi kaçıracaksın fırla yataktan ….
Şimdiki aklınızdasınız ama çocuğunuzun bedeninde ?! Ancak filmlerde olur bu diye gülümsemeyin hemen .. Kapatın gözlerinizi devam edelim … Nerede kaldı muhteşem empati yeteneğiniz ;  herşeyi bilen ebeveyn edanız …
Sizden cüsse olarak çok büyük ve tek dileğiniz onun harika prensi prensesi olmak olan ; hayat amacınız onun sizi çok sevmesi sandığınız anne / babanız dikildiği yıllara dönün .. NASIL UYANDIRILMAYI DÜŞLERDİNİZ ? kendiniz için verdiğiniz uyandırma siparişi tamda çocuğunuza olduğu gibi mi ?...
Amanda benim harikalar diyarımın perisi uyanamamış mı bu sabah   diye öpücüklere boğulmak güne gülümsetir miydi sizi? Tostunuz araba şeklindeki kurabiye kalıplarıyla kesilmiş konsa önünüze yine de mızıldanır mıydınız kahvaltı etmeyeceğim   diye?  Yumurtanız dinozor kılıklı bir tavada pişseydi mesela… Okul kıyafetlerinize Süpermen’im bilgelik önlüğünü  giydi mi diye isimler taksaydı okuldan korkar mıydınız?... Suratınız asıldığında bilseydiniz ki babanızla uyku öncesi sohbetinizde “ asla sözünüz kesilmeden” haklı haksız yargılamaları ya da öğütler olmadan anlatabileceğinizi bilseniz… Kendinizi ağlayarak ifade etmek zorunda kalır mıydınız? Her istediğini alıyoruz haa adam olmaya niyetin yok cümlesi mi rahatlatırdı sizi ,yoksa ne olursan ol ben senin yanında olacağım ve çok seveceğim diyen ama ardından öğütler sıralamayıp sizin kendi hayat defterinizde hatalarda yapabileceğinizi bildiği halde buna saygı duyan bir anne /baba mı daha rahat ve özgüvenli bir çocuk olmanızı sağlardı ?... Eve geldiğiniz de sözlere bile ihtiyaç duymayacak kadar sıcak bir kucaklama mı kuru kuru seni seviyorum bak bir sürü oyuncak alışımdan belli değil mi  edaları mı gerçekten kabul gördüğünüzü hissettirir ,uyumlu uysal bir çocuk ederdi sizi ?
AÇIN ŞİMDİ GÖZLERİNİZİ… Buyurun gerçek hayat ... Anne baba rollerinize –eş sevgili konumlarınıza geri alalım sizi…
Kurguladığınız uyandırılma karşılanma kabul görme sahneleri … Aynı sizin de uyguladığınız gibi miydi? Eğer öyleyse SİZ GERÇEK BİR KRAL VE KRALİÇESİNİZ kahramanlar yaratan …  Ne kadar şanslı hissediyordur gurur duyuyordur minik yürekler… eğer değilse ?!.. bir parça dilde çeviri yapmaya ihtiyacınız var demektir, öncelikle kendi işinizi kolaylaştırmak sonrasında mutlu çocuk mutlu bir aile yaratmak için …
Geçiştirdiniz mi sevdiklerinizin size anlatmak istediklerini ,çok mu yoğundunuz iş telaşınız onlara daha güzel bir hayat sunmak içindi oysa nasılda anlamadılar sevildiklerini ?? sarılmayı mı unuttunuz işe yetişirken ? Maillerinize bakmayı da unutur musunuz ? sosyal medyanızı erteleyebilir misiniz? Pazar günü maçlarınızı ? aynı ortamda olmak sevgiyi paylaşmak mıydı ?
MASAL BU YA… BİR SABAH UYANDINIZ .. VE sordular size anneni / babanı seç diye …AYNADAKİ ADAMI / KADINI SEÇER MİYDİNİZ?... cevabınız evetse yazının geri kalanına ihtiyacınız kalmamıştır.. gülümseyin kocaman aynadaki aksinize ve seni seviyorum deyin …cevabınız  hayır ise ben nerede hata yaptım sorunsalına varmadan hemen önce sen dilini ben diline çeviri yapmanız tavsiye olunur. Hayat üzerinize geliyorsa direksiyondaki sizsiniz UNUTMAYIN ! Sen ……... sın tanımlarınızdan arının hemen, hatta yazın en çok nelerle tanımlıyorsunuz canınızdan çok sevdiklerinizi, yumurcaklarınızı hayatla baş edemediğinizde kendinizi yetersiz hissettiğinizde; sonra yazılı halde yapın çevirilerinizi.

SEN DİLİ

BEN DİLİ

Sorumsuzsun
olduğunda kendimi çok yorgun hissediyorum ,
senin kendi sorumluluklarını taşıyabildiğini görmek beni biraz rahatlatabilir

İlgisizsin
sana bıraktığım notları okumadığında ,
bana ödevlerini anlatmadığında kendimi değersiz hissediyorum ,bu konuda biraz daha dikkatli olmanı bekliyorum
Uyuzsun
Düşünce ve duygularını bana açıklamadığında seni anlamakta güçlük       çekiyorum .

Yaramazsın
İşten  sonra çok yorgun oluyorum ama seninle de oynamaktan  ,
seni dinlemekten keyif alıyorum belki biraz daha sakin oyunlar seçmek ikimizi de rahatlatabilir…


Aile içerisinde kendi duygularınızı ifade ederek iletişim kurma şekli suçlayıcılık gibi karşı tarafın egosunu harekete geçirmeyeceğinden, hem sizi rahatlatan hem de çocuğunuzun dış dünyada kabul göreceği bir iletişim yolu öğreten bir deneyim sağlar. Bu tutumu benimseyen ve içselleştiren aileler çocuklarına iyi rol model olmakla kalmaz. Tüm ilişkilerinizde sevginin alma verme akışını daha fazla hissedersiniz.
 Küçük bir tüyo J HAYAT ÜZERİNİZE GELMEKTEN VAZGEÇER.
 Eğer siz onu bir savaş alanından bir oyun alanına çevirmeye karar verirseniz!?..
SEÇİM SİZİN MASAL KAHRAMANI OLMAK MI , SAVAŞIN ESİRİ OLMAK MI ?...

ESRA DEREOBALI (pedegog )
www.pembebagcik.com.tr