14 Şubat 2018 Çarşamba

Sağ ve Sol Dengeleme Anekdotlarımız



Sağ sol dengeleme anekdotlarımıza devam edelim  sağ beyin şok , üzüntü, neşe , keyif ,acı gibi duyguları büyük bir hazla yaşarken yapılabilecek en  korkunç durum onun duygularını tanımlamak yada yok ayıp sus şimdi dur şimdi gibi geçiştirmektir . Yetişkin düzeye geldiğinde ne istediğini bilen kendini ifade edebilen çocuklar yetiştirmek istiyorsanız ona beynin sağ ve sol kısmını anlatın ; bu konudaki çocuk kitaplarını birlikte okuyun .Çocuğa daima soru sorun ve aslaaaa tanımlamayın bu durum sana nasıl hissettirdi o sırada ne düşündün ? Ne hissettin ! Mantıklınir sebebi olması gerekmiyor olduğu gibi kabul edin ve empati kurun evet bazen bende böyle hissediyorum diyip sarılmak her zaman sihirlidir . Ancak çocuğu geçiştirir , dinlemez , acı çekmesin , durumu hayırlamasın diye konuyu geçiştirirseniz en hızlı ve en alakasız anda öfke nöbetlerine hazır olun  e.dereobalı

12 Şubat 2018 Pazartesi

UNUTAMADIKLARIMDAN… DIEGO’NUN GÖZYAŞLARI



UNUTAMADIKLARIMDAN...DIEGO’NUN GÖZYAŞLARI

Fotoğrafta gözyaşları içindeki çocuk Brezilyalı 12 yaşındaki Diego Frazao Torquato.. Hastalıklar ve yoksullukla geçen bir ömrü olan Diego’nun hayatı elinden tutarak onu yaşadığı yoksul hayattan biraz olsun çıkaran ve keman öğreterek kurmuş olduğu orkestrada görev veren öğretmeni sayesinde katlanılır bir duruma gelmiş.. Ama işte kader bu, öğretmen bir soygun sırasında öldürülmüş. Bu fotoğraf öğretmenin cenazesinde çekiliyor. Cenazede öğretmeni için keman çalarken gözyaşlarına hakim olamayan Diego’nun bu pozu onun tanınmasını sağlıyor. Ama ne yazık ki Diego’da bu fotoğraf çekildikten bir yıl sonra lösemiden hayatını kaybediyor.

Bu haberi ilk okuduğumda Diego’nun bu kadar erken ölümü ile ilgili olarak; öğretmeninin kaybının Diego için onu hayata bağlayan tek bağın da kopması anlamına geldiğini ve daha fazla direnemediğini düşünmüştüm..

Bu da işte öğretmenlerimizin hayatımızdaki önemi üzerine dünyanın öbür ucundan hüzünlü bir öykü.. Öğretim yılının ikinci yarısı bu hafta başladı. Değerli öğretmenlerimize başarılar diliyoruz.


11 Şubat 2018 Pazar

Stresli evlilikler içinde büyüyen çocukların, diğer çocuklara göre kıyaslanması

Stresli evlilikler içinde büyüyen çocukların, diğer çocuklara kıyasla dikkat eksikliği ve hiperaktivite belirtilerini daha fazla gösterdikleri de bilinen bir diğer gerçek. - Birbirine düşmanca davranan (eleştiren, aşağılayan vb.) ebeveynlerin yetiştirdiği çocuklar, düşmanca davranışlar ortaya çıktıktan sadece 3 yıl sonra, öğretmenleri tarafından antisosyal davranışlar (saldırgan, yalan söyleyen vb.) gösteren çocuklar olarak tanımlanıyor. - Ebeveynleri arasında kavganın sert ve yoğun yaşandığı evlerde büyüyen çocuklar, sırasını bekleyemeyen, kurallara uymayan, çevresindekilere dilediği gibi davranan ve istemedikleri bir davranışla karşılaştıklarında saldırgan davranan çocuklar oldukları görülüyor. - Tartışma sırasında bir tarafın kızgınlıkla konuştuğu, diğer tarafın ise sessiz kalıp duvar ördüğü ebeveynlerin çocuklarının ise diğerlerine kıyasla, utangaç, kaygılı ve depresif çocuklar olduğu bulunan bir diğer sonuç.

İllüstrasyon:ALI3N .