25 Haziran 2014 Çarşamba

YENİ NESİL , YENİ BİLİNÇ...

YENİ NESİL, YENİ BİLİNÇ; 


          Bana yeni bir şey söyle, teknolojiyle kirletilmemiş olsun. Sanırım bu aralar çokça duyduğunuz bir kelime ‘’kirlenmek’’. Sular kirleniyor. Doğa yok oluyor. Besinle GDO’lu, kanunlarda yiyecekleri çok koruyor gibi görünmüyor. Biz yetişkinler bolca şikayetçiyiz bu durumdan, sosyal medyada tepkiler koyuyoruz. Dost meclislerinde bu kadarıda fazla diye yakınıyoruz. Peki ama gelecek nesli ve onlara miras bırakacağımız doğa için ne yapıyoruz? Sanırım bu konuda STK lar kadar anne babalara çok daha fazlasıda eğitimcilere düşüyor.
       
          Bana kalırsa doğayı korumanın tek yolu var. Yeni nesli bilinçlendirmek, ne yemeli ne yememli konularını didaktik yöntemlerimizi çöpe atıp zaten bir yaşam formatı haline sokmanın projelerini üretmekten geçiyor.
       
          Anaokulları ve kreşlerde (ki maliyet olarakta son derece düşük çörekler üretilebilir mesela…) menüler tamamen değişebilir. Meyve ve taze hatta çiğ sebzeye yönelik alkali (vücudun asit baz dengesini  gözeten) menüler oluşturabilir. Un yerine yulaflı ve kuruyemişlerden oluşan kurabiyeler akşam üstü kahvaltılarına renk katabilir. Çocuklar şekerlemelerden ve çikolata benzeri hazır gıda ürünlerden meyveli yoğurtlardan uzak tutmak adına  günlük aktivite çizelgelerine yoğurt yapımı, kefir yapımı gibi aktiviteler ve atölye çalışmaları eklenebilir. Bu sayede çocukların özendikleri ürünler farklılaşır her çocuk araştırmaya yatkın ve yaratıcıdır. Aileler bilinçlendirilerek çocuğa mutfakta kendine ait bir alan oluşturulabilir ve kendi meyveli yoğurdunu yapabileceği bir atölye bile kurulabilir. Haydi anneler hem çocuğunuzla birlikte günde 10 dakika etkili zaman geçirecek hem de kalıcı bir sağlığa kavuşmanın yoluna tüm bilincinizi kazımış olacaksınız. Bunların hiçbiri uzak yada zor etkinlikler değil. Çocuklar son derece iyi işbirlikçilerdir unutmayın, size çok şey öğreteceklerdir.
       
          Çevre bilincini edindirmenin yolları pet şişeler, camlar, naylonlar ayrı kutulara atılması ve bu çocuğunuzun sorumluluğunda olabilir. Buyrun size küçük yaz için sorumluluk alma, eşleştirme ve gruplama becerisi etkinliği J

         Belediyeler pet şişe kumbaralarına reklam balonları koysa mesela fena mı olur? Pet şişesini plastik geri dönüşümü kutusuna atan çocuğun bir balonu, bir kokartı olsa sizce etraftaki pet şişeler havada uçuşurmuydu?
 
        Eğitimciler sınıflarının camlarına aynı bitkiden iki saksı birleştirse birine hergün diğerine asitli içecek dökse o bitkinin ölümüne şahit olan bir çocuk sokaklarda zararlı içecekler içmek adına kendini yerlere atarmıydı?!
        Sayın çevreciler yürüyüşler, pankartlar güzel ama hedef kitleniz çocuklar olmalı belediyeler sağlıklı yeni nesil bilinci atölyeleri kurmalı, kendi oyuncağını bile üretebilir bir çocuk.. bu projeler açık belediyelerde olmalı elbette.. Çevreyi ancak çocukları eğiterek koruyabilirsiniz 


FARK EDİN!

                                                                                                   Esra DEREOBALI

                                                                                                02.06.2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder