6 Şubat 2018 Salı

Beyin ve kullanma klavuzu

Beyin ve kullanma kılavuzu  Mantıklı davranışlarınızı , düşüncelerinizi organize eden ,sözel dili anlamanızı sağlayan sol kısım duygusal tavrınızı sözel olmayan tavırları mimikleri anlamanızı yorumlamanızı sağlayan sağ kısım sezgileriyle meşhur şok anlarında hayatta kalmanızı sağlayan acil durumlarda her şeyi devre dışı bırakıp önce can diyen sürüngen beyin  her şeye bir duygu yükleyen herkese acıyan , şevkat duyan, yardımsever , incinebilir , kırılgan yanınız orta beyin bir diğer meşhur adı memeli beyin analiz edebilen , organize olabilen tüm beyin katmanlarından aldığı dataları değerlendirip yol almanızı komuta eden kortex yapı
PEKİ YA BAŞARININ ANAHTARI NEREDE DERSENİZ tüm bölümleri birbirine uyumlu ve senkronize kullanabilmekte ve hayat başarısı yüksek çocuk yetiştirmenin sırrı da bu Bize ve dolayısıyla beynimizi eğiten tek şey deneyimdir . Yaşantılar sırasında bir nöron aktive olarak yeni bağlantılar oluşturur ve sonrasındaki tekrarlar sayesindeyse davranış kalıcılığı kazanılır . Bu vesile ile çocuğumuzla yaşadığımız her türlü mutlu-mutsuz-kriz -kaos anları paylaşmak ve çözümün bir parçası olmalarına izin vermek (ki bu bazı zamanlarda kaosu büyütecektir ) hayat başarısı ve özgüveni yüksek çocuk yetiştirmenin tek yoludur .
Tabii ki genetik yatkınlığın ,düzenli uykunun ( 22:00/06:00 arası ) , yeme biçimimiz , etkileşimde olduğumuz çevre ,insanlar , doğayla yakınlığımız her biri beyin gelişiminde önemli faktörlerdir .

Ancak bu yazı dizisiyle hem kendinizin hem aile bireyleri arasındaki iletişimin hem çocuklarının beyin gelişimlerine destek olabilecek küçük ama etkili yöntemler paylaşmayı hedeflemekteyiz . Paylaştıkça çoğaltacağımız , çoğaldıkça bilinçli yeni nesile katkı sağlayacağımızı en azından genç beyinleri budamadan yetiştirme yolları bulacağımızı umud etmekteyim .


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder