6 Şubat 2018 Salı

Çocuklarımızın İncinmesini İstemediğimiz Durumlarda Ne Yaparız ?

Çocuklarımızın incinmesini istemediğimiz çoğu zaman onların içlerine kapanmasına ya da yaşadıkları krize aldırmadan olayları geçiştirmeye çabalar ve yok sayarız . Bunun ciddi çocukluk travmalarını be davranış problemlerinin temel yapı taşı olabileceğini bilemeden oysa bu durumlar çoğu zaman çocukların beyinlerini kullanabilmek için rehberliğe ihtiyaç duydukları anlardır. Çocukların sorunlarıyla yüzleşebilen ve sorun çözenilen yetişkinler olabilmesi için acıdan kaçınmayı değil ifade etmeyi öğrenmesi gerekir.
Sol beyin mantıksal , düzenli ,kuralcı ve sözel dil kısmında usta iken sağ beyin duygusal,deneyimsel sözel olmayan dile duyarlı ve yatkındır ..
PEKİ BUNLARI BİLMENİN FAYDASI NE ? Hayatımızda herhangi bir kriz anında birisi biz üzdüğünde kendimizi hemen duygulara kapatıp sol beyin aktif kısma geçiveren çocuğunuz size dönüp “zaten en sevdiğim arkadaşım o değildi . Bir daha asla görmek istemiyorum,onunla oynamayacağım umurumda bile değil” derken alt dudağının nasılda titrediğini hatırlar mısınız ? O anda çocuğunuz savunmasız kalmış ,incinmiş duygularıyla baş edemediğinden sol beynin mantık zincirine kontrolcü soğukluğuna saklanmaya çalışmaktadır . Oysa orada sağ beyninde olan biten duygu fırtınasına odaklanmasını ve onu açığa çıkartmasını sağlamalısınız ? AMA NASIL ?
Acı verici durumları düşünmekten kaçınmamıza rağmen onu çözümlemeyi öğretmemiz gerekir ;çünkü sağ bayin duygularımızı yaratmak üzere beynin diğer bölümleriyle duyusal bütünlüğümüzle ilişki halindedir ve yetişkinlikte sorun çözme mekanizması ve öfke kontrolunun temellerini oluşturacaktır.
Bu nedenle öncelikle çocuğunuza dokunarak (örneğin elini tutmak ) aynı alan içinde olduğunuzu hissettirin . Yalnız olmadığını ve size açılabilmesi adına başınızdan geçen bir deneyimi ve duygularınızı anlatın özdeşim kurun ve aradaki bağ kurulunca duyguları hakkında ve aslında ona ne demek ne yapmak istediği hk konuşturun daha çok hiçbir tanımlama yapmadan sadece pasif dinleyici olmak çocukları kendi problemlerini çözme konusunda bilinçlendirdiği gibi aynı zamanda baymin her iki yatı küresini aktif ve dengeli kullanmasınıda öğretecektir
İllüstrasyon: holly clifton-brown

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder